HOME‎ > ‎GRELL_RO‎ > ‎Despre noi‎ > ‎

Istorie

În 1975 a avut loc la Centrul  International de cercetare pe cancer (CIRC) din Lyon, un curs de Epidemiologie şi de Registru de Cancer.
 
Cursul a fost deschis tuturor celor interesaţi de acest subiect, nu numai epidemiologistilor, dar şi pentru clinicieni, anatomopatologi, statisticieni, etc.

In timpul acestui curs, la care au participat reprezentanţi din aproape toate ţările europene, s-a constituit Grupul pentru Înregistre  şi Epidemiologia cancerului în ţările de Limba Latine.

Ideea formării acestui grup a fost sugerată de Luc Raymond din Registrul de Cancer din Geneva şi epidemiologistul Albert Tuyns, din Belgia, ambii cu o vastă experienţă de lucru în CIRC. Scopul grupului a fost de a crea şi dezvolta noi registre în ţările europene de limbă latina.

Primul preşedinte al grupului a fost profesorul Enrico Anglesio, un medic oncolog, responsabilul Registrului de Cancer din Piemont. Primul secretar a fost Luc Raymond.
Albert Tuyns şi Jacques Esteve, ambii lucrând la CIRC,  au sprijinit crearea unui grup care avea ca membrii, reprezentanţi din majoritatea ţărilor europene latine: Franţa, Italia, Elveţia, România, Spania şi Portugalia.
 
Prima întâlnire a avut loc de Înălţare, la Registrul de cancer de la Geneva.
Profesorul Edward Limbert
(Membru fondator al GRELL-ului)